Pestrý jídelníček při bezlepkové dietě
Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku je čím dál tím rozšířenějším onemocněním. Přibývá pacientů s tímto problém, který dosud nemá uspokojivé řešení. Jediné, co se dá udělat, je přísně dodržovat dietu, která z jídelníčku vynechá veškeré rizikové potraviny, tedy obilniny a výrobky z nich. Určitě se vám ale hlavou honí otázka: Budu mít vůbec možnost pestrého jídelníčku? Nebudu muset jíst pořád dokola to samé? Máme pro vás dobrou zprávu, naštěstí ne!
Samozřejmě – některé věci, např. klasické rohlíky nebo bábovku od babičky si – bohužel – budete muset odříct. Není ale potřeba věšet hlavu, i s vynecháním lepku si je možné dobře pochutnat. Základem jídelníčku je samozřejmě dostatek ovoce a zeleniny, stejně tak jako ve vyváženém jídelníčku při běžném stravování. Pokud jde o pečivo a výrobky z mouky, zaměřte se na ty, které jsou např. z rýžové nebo kukuřičné mouky. Potraviny bez lepku se dají opatřit v obchodech se zdravou výživou, nebo objednat online na specializovaných obchodech, jako je například Celiakshop.cz. Do svého jídelníčku zapojte pohanku, která je chutná i zdravá. Důležité je pravidelný přísun mléčných bílkovin, zejm. tvarohu a kysaných mléčných výrobků, které mají blahodárné účinky na naši střevní mikroflóru. Jako vhodnou přílohou se nejlépe hodí brambory, ale velkým překvapením mohou být i luštěniny: Je jich mnoho druhů (tedy ne jen čočka a hrách!) a dají se připravovat na desítky způsobů.
Nezapomínejme také na kvalitní maso, zejména libové a taky výrobky z něj. S těmi obzvláště opatrně, hlídejte si poměr masa i další přídavky. Výrobci jsou často mistry v ukrývání toho, co nám může uškodit. I s celiakií si lze jídlo plně vychutnávat a užívat si ho. Přecitlivělost organismu na lepek je problémem, komplikací, ale v žádném případě se nejedná o tragédii, kvůli které by se nám zbořil celý život.