Ekonomika 

Proč si najít praxi při studiu a kde ji hledat?

V pracovním prostředí se velmi oceňují zkušenosti v oboru. Mnohdy až do takové míry, že je někdy téměř nemožné získat dobrou pracovní pozici bez předchozích zkušeností. Proto se čím dál tím větší část studentů snaží získat nějakou praxi už během svých studentských let. Mnohdy je to dokonce i podmínka od školy, že musíte v rámci studia absolvovat nějakou stáž ve firmě ve svém oboru. Vyplatí se to? A kde takovou praxi sehnat?

Výhody praxe při studiu

Co získáte, když budete při náročném studiu věnovat energii a čas ještě do pracovních povinností? Hlavním přínosem je lepší výchozí pozice na trhu práce po dokončení školy. Ukáže to na to, že již umíte alespoň část získaných teoretických znalostí přenést do praxe, a to se velmi cení. Mnohdy se i stává, že vám po dostudování firma, kde jste byli na stáži, dá stálou pracovní nabídku. Poznatky z praxe budete moci také využít při zkouškách ve škole nebo při psaní závěrečné práce. A pokud nebudete na neplacené stáži, získáte samozřejmě i nějaký příjem, který se vždycky hodí.

Stinná stránka práce během studia

Na druhou stranu s sebou zaměstnání při studiu přináší i nějaké nevýhody. Nejvýznamnější je velká časová náročnost. Již samotné studium vysoké školy může mít vysoké požadavky, co se týče času stráveného nad knihami a různými projekty. Když se k tomu přidá ještě práce, stává se mnohdy, že je potřeba studium odsunout tak říkajíc na druhou kolej. Někteří zaměstnavatelé se však snaží studentům vyjít vstříc a umožňují jim přizpůsobit pracovní harmonogram škole. Přesto si většinou práce při studiu žádá určitou dávku odhodlání a dobré schopnosti organizace času.

Kde hledat vhodnou pracovní nabídku?

Nejjednodušší je hledat vhodné nabídky ve větších městech, kde je přirozeně větší koncentrace zaměstnavatelů a tedy i pracovních pozic v daném oboru. Neostýchejte se posílat svůj životopis na všechny relevantní nabídky, můžete zkusit dané firmy oslovit i sami. Porozhlédněte se, zda vaše univerzita na nástěnce či svých internetových stránkách nemá nějaké inzeráty prací v oboru. Nejspíš se bude stávat, že vám velká část zaměstnavatelů neodpoví, ale nenechte se tím odradit. Nadneste firmám, co umíte, co jim můžete přinést a nevzdávejte se. Jednou vám jistě nějaká firma odpoví a třeba získáte přesně tu práci, po které toužíte.

Related posts

Leave a Comment